Actualitat

Girona apujarà un 25% la taxa d'escombraries arran del nou contracte i encarirà un 3,6% l'IBI per afrontar la inflació

dimarts 17 d'octubre de 2023 | Política

L'Ajuntament aplicarà un recàrrec de fins al 150% a grans tenidors que tinguin pisos buits per promoure que els lloguin

La inflació i el nou contracte d'escombraries es traduiran l'any que ve en augments d'alguns impostos i de la taxa que grava les deixalles. El tinent d'alcaldia de Recursos i Atenció a la Ciutadania, Sergi Font, ha justificat aquests augments per la necessitat "de mantenir un equilibri entre l'augment generalitzat dels preus i els ingressos" del consistori. També, tenint en compte que aquest 2023 el consistori té el pressupost prorrogat i que, per tant, des de finals del 2021 -quan es van calcular els comptes de l'any passat- els números no s'havien actualitzat.

Només a tall d'exemple, Sergi Font ha explicat que les factures de subministraments s'han encarit "de manera considerable". En concret, més d'un 30% (passant dels 32,18 MEUR que es van pagar entre gener i setembre de l'any passat, als 42,58 que s'han hagut d'abonar aquest 2023). "La situació no és senzilla, i és per això que ha calgut fer ajustos", ha afirmat Font.

Dels diferents impostos i taxes que recull la proposta d'ordenances de l'equip de govern, aquella que té l'increment més elevat és la d'escombraries. En concret, per al 2024 els rebuts de les llars s'apujaran un 25,87%; i els de les empreses, un 28,69%. La regidora d'Hisenda, Sílvia Aliu, ha explicat que com a novetat la taxa d'escombraries es podrà fraccionar en tres rebuts (com ja passa amb l'IBI). En aquest cas, les famílies que viuen en pisos pagaran 71,66 euros cada quadrimestre; i les que viuen en cases, 100,98 euros .

Més de 58.000 euros per dia

Al darrere de l'alça de la taxa d'escombraries hi ha part del sobrecost que suposa el tancament de Solius. Però sobretot, l'increment es deu al nou contracte que es va signar amb l'anterior govern. Sergi Font ha explicat que, cada dia, el cost del nou contracte és de 58.726 euros i que, amb l'objectiu d'aconseguir que sigui més "racional", s'estan renegociant diferents punts amb l'adjudicatària.

Així, per exemple, un dels canvis que hi haurà és que s'endarrereix la implantació dels contenidors intel·ligents arreu de la ciutat (que en comptes de fer-se al març del 2024, passarà a fer-se a finals d'any). Això permetrà cert estalvi i, segons ha concretat la regidora d'Hisenda, tot i que l'Ajuntament podria haver arribat a apujar la taxa d'escombraries fins a un 34%, s'ha decidit reduir aquest percentatge per evitar "tensionar més les economies familiars".

Recàrrec als grans tenidors

En paral·lel, la proposta d'ordenances també recull un augment del 3,6% de l'Impost de Béns Immobles (IBI). En aquest cas, l'increment fa referència a les llars, perquè com ha concretat Aliu, en el cas de les grans superfícies, l'augment serà "una mica més elevat".

La regidora d'Hisenda, però, sí que ha volgut fer incís en què el consistori pressionarà fiscalment els grans tenidors que tinguin pisos buits. En funció dels habitatges que tinguin, i del temps que portin desocupats, arribaran a pagar un recàrrec de fins al 150% de l'IBI.

Segons ha concretat Aliu, fins ara la quantitat que cobrava el consistori a grans tenidors era d'uns 30.000 euros. "Ara aquesta xifra pujarà; potser no serà un augment molt elevat, però allò important és la voluntat d'intentar que aquells qui tinguin pisos buits notin com se'ls apuja l'IBI i això els porti a posar-los a lloguer o bé vendre'ls", ha subratllat la regidora d'Hisenda.

Congelats i amb bonificacions

Al costat d'aquells impostos i taxes que s'apugen, també hi ha els altres que es mantenen congelats o incrementen bonificacions. En aquest cas, Aliu ha explicat que l'Impost d'Activitats Econòmiques (IAE) i el de circulació no s'apugen, tot i que en aquest últim cas, amb l'objectiu de reduir la petjada de carboni i avançar cap a una economia verda, s'eliminaran les bonificacions per als vehicles antics (de més de 25 anys).

D'altra banda, pel que fa a l'impost de construccions i obres (l'ICIO), que també es manté congelat, el consistori incrementarà les bonificacions per als comerços emblemàtics (tant per a aquells que facin reformes com per als que es traslladin a un altre local). "L'objectiu és protegir-los", ha afirmat la regidora d'Hisenda.

En referència a les taxes, Aliu ha recordat que se'n crearà una de nova per als gats domèstics (de 10 euros anuals) i que es doblarà la taxa d'aparcament que paguen els hotels que tenen guals reservats al davant de l'establiment. La regidora també ha avançat que el govern ja ha començat a treballar per preparar una taxa per als autobusos turístics que esperen poder anunciar l’any que ve.

Protegir les famílies vulnerables

Per últim, amb l'objectiu de protegir les famílies vulnerables, Aliu ha explicat que el llindar per accedir a les bonificacions "serà menys restrictiu". I que amb l'objectiu d'estalviar, es deixaran de girar rebuts que "costen més d'emetre que no pas de cobrar-los". En aquest cas, la regidora d'Hisenda ha explicat que es tracta de rebuts "molt petits amb imports, per exemple, de 5 cèntims" (cosa que passa amb parcel·les rurals, ha concretat).

Des d'ara i fins al ple extraordinari del dia 26, l'equip de govern parlarà amb l'oposició per explicar-los la proposta d'ordenances i mirar de sumar el seu suport. A més, també farà reunions informatives amb diferents entitats de la ciutat per concretar-los el detall de la proposta d'impostos i taxes per al 2024.

Tots els podcasts Escoltar ara